Het lijkt wel of het dekbed warmte afgeeft i.p.v. verkoelt. Hoe kan dat?

Zijden dekbed en (extreem) warme dagen

Warme dagen, herkent u dit? De hele middag heeft de zon op uw slaapkamerraam gestaan en wanneer u thuis komt lijkt de slaapkamer wel een broeikas. Omdat het buiten ook nog warm is, koelt de kamer maar langzaam af als het raam open gezet wordt. U verheugt zich erop om later die avond onder uw koele zijden (zomer-)dekbed te gaan slapen. En dat blijkt soms wat tegen te vallen. Het lijkt dan wel of het zijden dekbed juist warmte afgeeft!

De reden waarom

In principe probeert de zijde u (of de rups) constant op een gelijke temperatuur te houden. Dat is nu eenmaal de warmteregulerende eigenschap van zijde. Maar het kan kloppen dat u het als warmteafgifte ervaart.

De zijde heeft de hele dag warmte gebufferd, zoals het materiaal het ook zou doen om de rups in de cocon te beschermen tegen oververhitting. Nu het eindelijk af gaat koelen in de kamer, begint de zijde in het dekbed die warmte weer af te geven. Ook nu weer net zoals de zijde het zou doen om de rups in de cocon te beschermen tegen plotselinge en te grote afkoeling. De zijde zal de warmte geleidelijk afgeven gedurende de hele koudere periode van de nacht.

Wat ook kan is dat u, bijvoorbeeld door ‘s avonds lang buiten te blijven zitten, zelf flink afgekoeld bent en dan ervaart u het temperatuur verschil met het dekbed als warmte. Als dat het geval is, dan is dat te warme gevoel over op het moment dat de temperatuur op uw huid weer ‘normaal’ is. Of dit bij u het geval is, kunt u controleren door de slaapkamertemperatuur te bekijken. Wanneer die niet boven de 25 graden komt, is het dus niet zozeer de ‘fout’ van de zijde, als wel dat uw huid zelf te veel is afgekoeld, wanneer u in bed stapt.

Wat te doen om de temperatuurregulerende eigenschappen van zijde als koeling te gebruiken?

Het zijden dekbed probeert u (net zoals bij de rups) constant op een gelijke temperatuur te houden, maar als u sterker de verkoelende eigenschap van zijde wilt ervaren, dan hier wat tips.

De oplossing voor het warmteafgifte probleem is eigenlijk heel simpel: Zorg dat het dekbed overdag ‘koelte’ opneemt!

  • Leg het dekbed in een kamer die niet extreem warm wordt, bijvoorbeeld een kamer op het Noorden. Dan buffert de zijde de (relatieve) koelte en neemt ‘s nachts meer van uw overtollige warmte op.
  • Sommige van onze klanten hebben de oplossing gevonden door het dekbed overdag/’s avonds in de koelkast te leggen. Dat is pas écht koel slapen onder zijde!
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

< Terug naar categorie< Terug naar veelgestelde vragenNaar de webwinkel >