Tijkstoffen en afwerking


Bij met zijde gevulde dekbedden wordt zowel zijde als katoen (goedkoper) voor de inlet/de hoes gebruikt. Ten behoeve van de productie is de inlet voorzien van een kleine rits. Dit is dus geen controle rits, zoals soms gezegd wordt, al is het natuurlijk wel mogelijk de vulling daardoor te bekijken. Het is niet mogelijk de vulling te verwijderen, want deze is bij de randen is vastgenaaid. (Zie ook productie van zijden dekbedden)

Bij kwaliteitsvullingen is het niet nodig de zijden dekbedden verder over het oppervlak te doorstikken. De vulling zal bij normaal gebruik goed op zijn plaats blijven zitten en niet gaan klonteren. Het al dan niet doorstikt zijn van een zijden dekbed zegt daardoor iets over de kwaliteit van de vulling.

Zijden stoffen

Bij zijden stoffen wordt de kwaliteit uitgedrukt in momme. Dit is een gewichtsaanduiding van de stof.

De definitie is als volgt: Het gewicht in ponden van een stuk zijde van 100 yards lengte en 45 inch breedte.
Omgerekend komt dit neer op 4.340 g/m2.

8 momme komt dus op ca. 34 gr/m2 en 16 momme op 69 gr/m2.
Goede zijde voor bedtextiel (en dus ook voor de dekbedtijk) heeft een gewichtsklasse tussen de 16 en 19 momme, waarbij de prijs met het gewicht oploopt.
Een prima prijs/kwaliteitverhouding voor een inlet ligt bij 16 momme. Lichter is onvoldoende sterk, zwaarder wordt voor het doeleinde onevenredig duur.

Een zijden inlet in een zijden overtrek is uitermate soepel en glad. Het dekbed kan daardoor verschuiven. Dat probleem is opgelost door de inlet te voorzien van lusjes in de hoeken waarmee het dekbed in de dekbedovertrek vastgeknoopt kan worden. (onze zijden dekbedovertrekken zijn voor dit doel voorzien van lintjes in de hoeken).

D.m.v. de lusjes kan het dekbed in het dekbedovertrek met strikjes vastgezet worden.

Katoenen stoffen

Bij de katoenen stoffen is het van belang dat de stof goed soepel is, zodat de zijden vulling zich kan blijven plooien om het lichaam.
Wij werken daarom met een extra fijne katoenstof met 240TC (Thread Counts) per inch. Dit zijn het aantal schering en inslag draden van de geweven stof. Hoe hoger de TC waarde hoe fijner de stof. Deze 240TC stof weegt ca. 195 gr/m2 en zetten wij in bij de machinaal gelegde AAA Grade zijden vulling. De prijs/kwaliteit verhouding is zo beter in balans.

De Stiped cotton die we gebruiken voor de handgelegde zijden vulling is een superfijne 300TC en weegt ca. 175 gr/m2. Deze stof zetten we in bij het YUN all year dekbed (handgelegde moerbeizijde, maar zonder zijden tijk – speciaal geschikt als ‘basis’ voor een 4-seizoenen dekbed). Qua soepelheid komt de stof in de buurt van de gebruikte zijden tijken, maar is wat minder glad.

Zijden tijk vs. katoenen tijk

  • Een dekbed met een katoenen tijk is aanzienlijk zwaarder dan een dekbed met een zijden inlet.
  • Zijden stoffen zijn soepeler dan katoenen stoffen
  • Zijden tijk geeft het zijde-effect van de dekbedvulling optimaal door, terwijl katoen zijn eigen eigenschappen heeft.
  • Zijde is gladder, en houdt daardoor minder vuil vast. Doordat het gladder is, is de kans op verschuiven in het dekbedovertrek ook groter dan bij katoenen tijkstoffen.

< Terug naar informatieoverzichtspaginaVolgende pagina >