Oorsprong van het zijden dekbed


De oorsprong van het zijden dekbed is een paar honderd jaar terug te voeren, naar een gebied ten zuiden van de Yangtz rivier in het zuiden van China. Oude kennis kwam weer tot leven en de plaatselijke adel liet voor het huwelijk van hun dochters zijden dekbedden maken als huwelijkscadeau.

De zijden dekbedden werden met de hand gemaakt. Elk dekbed vereiste 4000-6000 zijden cocons. De ingehuurde arbeiders deden alles handmatig: cocon pellen, losse zijde maken, spoelen, drogen, controle, cocons uitrekken om zo een net te produceren van 50-100 mesh. Deze netten werden uitgetrokken tot de complete grootte van het dekbed.

Honderden overlappende lagen maakten samen de zijden kern die vervolgens bedekt werd met een zijden dekbedovertrek.

De dochter kreeg als huwelijkscadeau 8-10 handgemaakte zijden dekbedden. Hiermee werd de rijkdom van de ouders van de bruid getoond en gaven ze blijk van de liefde voor hun dochter die ze een rijk en comfortabel leven gunden. Door de hoge kwaliteit van dergelijk geproduceerde dekbedden kon de dochter haar leven lang van het pure comfort van de dekbedden genieten. De herinnering aan haar ouders werd hiermee ook levend gehouden.

Later stuurden lokale ambtenaren uit het zijdeproductie district zijden dekbedden als een eerbetoon en betaling naar de Verboden Stad in China. De keizer van China, de keizerin en de favoriete concubines uit zijn harem sliepen zo allemaal onder handgemaakte zijden dekbedden.

< Terug naar informatieoverzichtspaginaVolgende pagina >