Zijde vs. andere vulmaterialen voor dekbedden

De voordelen van een zijden dekbed t.o.v. andere materialen die gebruikt worden in dekbedden, volgen op een logische manier uit een vergelijk met de eigenschappen van deze materialen.

Schematische vergelijking

SynthetischKatoenWolDonsZijde
Eigenschap
Gewicht bij gelijke isolatie++/-+/++/+
Soepelheid++/-+/++/+
Vochtopname+/-+/+/++/-++/+
Vochtafgifte+/-++/+
Allergie-vriendelijkheid++-/-++/+
Milieu-vriendelijkheid+/-+++/+
Statische oplading+-/-++
..
Gebruiksgemak
Onderhoud+++/-++/+
Wasbaarheid+/++/++/-+

Dons

Om dons geschikt te maken voor een dekbed moet het meerdere malen op hoge temperaturen met zeep gewassen worden. Bij eendendons zijn daar zelfs chemische wasmiddelen voor nodig. Zijde wordt gewassen met heet water/stoom en is van zichzelf geurloos. Zijde creëert een optimale luchtvochtigheid. Bij dons ontstaat een droog slaapklimaat.
De zeer gladde draden van een zijden dekbed maken het bijzonder soepel. Om dezelfde warmteisolatie te krijgen is van zijde evenveel gewicht per m2 nodig als van dons. Dons heeft echter veel meer volume, waardoor een warm donzen dekbed t.o.v. een zijden dekbed heel dik is. 

Wol

De chemische samenstelling van wol is gelijk aan die van zijde, maar de structuur van de vezel is heel anders. Hieronder een foto van een zijden en een wollen vezeldraad.

Voordelen zijden dekbedden vs. wollen dekbedden
Links zijden vezel – Rechts wolhaar

Duidelijk is te zien dat zijde glad is en wol geschubd. Daarom geeft wol op de huid een irriterend gevoel waar zijde juist lekker aanvoelt.
Wol is bijzonder lastig in onderhoud doordat het kan gaan vervilten. Een wollen dekbed moet veel zwaarder zijn om een gelijke isolatiewaarde te halen vergeleken met zijde en dons.
Wol moet intensief gereinigd worden voor gebruik en houdt dan toch zijn specifieke geur. 

Katoen

Net als zijde is katoen een natuurlijk product. Katoen heeft echter een vezellengte van 25-35mm, zonder elasticiteit. Ook laat zich eenvoudig wassen.
Doordat katoen gemakkelijk vocht opneemt maar het moeilijker loslaat, wordt een katoenen dekbed soms klam wat de isolerende eigenschappen sterk doet afnemen. Die is sowieso al minder dan die van zijde. Daarbij is katoen veel minder soepel door de relatief korte, niet elastische vezels. De middelen om katoen te bleken zijn, uitzonderingen daargelaten, niet milieuvriendelijk. 

Synthetische vezels

Synthetische vezels worden gemaakt van aardolie. Een synthetische vezel heeft een erg slechte vochthuishouding en is gevoelig voor statische oplading. Ook is de isolatiewaarde lager dan zijde bij een gelijk gewicht per vierkante meter.
Een synthetisch dekbed kan vaak wel gemakkelijk gewassen worden en is, ondanks de stijgende olieprijzen, relatief goedkoop. 

Conclusie

Een mens leeft een derde van zijn leven in bed. Een goede kwaliteit dekbed, geeft een gezond slaapklimaat en zorgt ervoor dat de slaap dieper en rustiger wordt. Een goede nachtrust verbetert uw gezondheid en geeft u meer energie. Kies daarom voor zijde.

< Terug naar informatieoverzichtspaginaVolgende pagina >