> Zijde vs. andere vulmaterialen voor dekbedden
> Voordelen van zijde
> Kwaliteit van zijde
> YUN vs. andere zijden dekbedden
Omdat de consument het recht heeft om te weten wat hij koopt is er een kwaliteitssysteem.
Kwaliteits systeem
100% handgemaakte zijden dekbedden zijn er slechts in één kwaliteit: topkwaliteit en krijgen geen andere aanduiding dan handgelegde zijden dekbedden.
Bij machinaal gemaakte zijden dekbedden zijn er wel verschillen. Dit wordt weergegeven in een rangensysteem. Van lage kwaliteit, grade A, via AA naar AAA voor de beste machinaal gelegde zijden dekbedvullingen. Grade AAA is echter nog altijd minder goed dan 100% handgelegde zijden dekbedvullingen.
Handgelegde zijden dekbedvullingen
Handgelegde zijde van moerbei zijde is de allerbeste kwaliteit. De totale dekbedvulling wordt als het ware één geheel bestaande uit heel veel laagjes (Lees ook de productie van handgemaakte dekbedden). De samenhang is zo sterk, dan het niet uit elkaar getrokken kan worden. Daardoor is het ook niet nodig om een handgelegde dekbedvulling in de hoes te doorstikken. De zijde zal ook zonder dat op zijn plaats blijven zitten en niet gaan scheuren of klonteren. De lange levensduur (10 jaar) kan alleen bij handgelegde zijden dekbedden gegarandeerd worden.
Machinaal gelegde moerbeizijden vullingen
Bij machinaal geproduceerde dekbedden breken de zijden draden tijdens het productieproces. Idem voor dekbedden van synthetische zijde, die altijd machinaal verwerkt worden. Wanneer er veel draadbreuk is (Grade A en AA), is het nodig dat deze dekbedden wel doorstikt zijn om de zijde op zijn plaats te houden, maar zelfs dan zal de zijde na enige tijd gaan klonteren, en zal de vulling in de vakken niet goed blijven zitten. De levensduur van dergelijke dekbedden is beperkt.
Om de kosten te drukken, maar toch ook een dekbed te maken met een redelijke levensduur, wordt de machinaal gelegde vulling vaak omgeven door handgelegde zijde lagen. Voor de klant is er geen verschil meer op te merken met handgelegde zijden dekbedden. Alleen door bepaling van de treksterkte is de kwaliteit te bepalen. De levensduur van dergelijke dekbedden is ca. 2 jaar.
Tussah zijde (wildzijde)
Wanneer de cocon geoogst voor voor de vlinder uit de cocon kruipt, zijn ook bij wildzijde de draden niet gebroken en zou er een zijden dekbed van gemaakt kunnen worden. De draad van elke cocon is echter korter en minder constant van dikte, wat het uitrekken van de netten zou bemoeilijken, wat extra draadbreuk geeft, ook als de zijde handgelegd is.
In de meeste gevallen wordt de cocon van Tussah zijde pas geoogst nadat de vlinder is gevlogen en zijn de draden doorbroken door de vlinder die uit de cocon kruipt. Dan kan er geen vlies meer gelegd worden zoals beschreven bij de productie van zijden dekbed vullingen. Evt. kan er een vlies gemaakt worden zoals bij synthetische of wollen dekbedden wordt gedaan. Hierbij is echter zonder extra synthetische bindvezels geen enkele samenhang in het vlies. Daardoor zijn de wildzijden dekbedden altijd doorstikt, waardoor het dekbed weer minder soepel wordt.
(Niet) te verwarren: Handgemaakt of handgelegd
Behalve zijden dekbedden die van korte zijde draden worden gemaakt, zoals ook synthetische en wollen dekbedden worden gemaakt, komt bij het maken van een zijden dekbed veel handwerk voor. Ook de machinaal gelegde moerbeizijden vullingen worden met de hand in de tijk genaaid en vervolgens gekeerd. Deze dekbedden krijgen dan de naam ‘handgemaakt’.
Bij handgelegde zijden dekbedden is óók de vulling door mensenhanden gelegd.