Stadia van de zijderups

Levenscyclus zijde rups/vlinder

Zie de afbeeldingen hieronder

  • De zijdemot legt eitjes.
  • Als de eitjes uitkomen krijgen de “caterpillars” moerbei blaadjes te eten.
  • Als de rupsen 25 dagen oud zijn, zijn ze 10.000 keer zwaarder en klaar om een cocon te spinnen. In die 25 dagen vervellen ze 5 keer en eten ze enorme hoeveelheden moerbeiblaadjes
  • De zijde wordt geproduceerd in twee klieren in het hoofd van de zijderups en vervolgens in vloeibare vorm via openingen, spintepels, genoemd, naar buiten geperst. De vloeistof wordt vast zodra het met de lucht in contact komt. De zijderups spint een enorme lengte enkelvoudige draad/filament en sluit zich volledig in. Binnen 2-3 dagen is de cocon gereed.
  • Binnen de cocon verpopt de rups zich tot zijdemot. Het ‘pop’ stadium (Chrysalis).
  • De zijdemot paart binnen 24 uur nadat ze uit de pop zijn gekomen. Het mannetje sterft daarna direct, het vrouwtje nadat ze de eitjes heeft gelegd.

Moerbeizijde kwekerij

Voor de mulberry zijde worden de cocons geoogst vrijwel direct nadat de rups deze heeft gesponnen. Men onderscheidt 23 kwaliteiten moerbeizijde cocons. Hierin wordt gekeken naar filamentdikte, sterkte, lengte, samenstelling en kleur. De benodigde kwaliteit is afhankelijk van de gewenste toepassing.

Bij de Tussah zijde wordt de cocon geoogst nadat de nachtvlinder de cocon heeft verlaten. Daardoor is de enkele zijdedraad doorgesneden en zijn er meerdere, kortere, losse draden ontstaan. De verkleuring en vervuiling die het doorlopen van het complete popstadium veroorzaakt, zorgt, samen met de andere voedingsgewoonten voor een gelige kleur cocon.

< Terug naar informatieoverzichtspaginaVolgende pagina >