Wat is het verschil tussen handgelegde zijde en langdradige zijde?

Langdradige zijde komt van hele zijderups cocons. Daarna zijn er twee manieren om van deze cocons een zijden dekbedvulling te maken. Op de informatiepagina over het maken van zijdendekbedvullingen wordt e.e.a. uitgebreid beschreven.

In het kort komt het erop neer dat de zijde netten met de hand, of met een machine uitgerekt kunnen worden tot de uiteindelijke dekbedmaat. Beide zijn dus van ‘langdradige zijde’. Het verschil zit in de productiemethode. Handgelegde /handgespreide zijde is ALTIJD beter dan machinaal gelegde zijde.

Wanneer er bij een zijden dekbed alleen vermeld wordt dat het langdradige zijde is, kun je ervan uitgaan dat het machinaal gelegde zijde betreft. Vaak wordt er dan bij gezegd dat het dekbed gevuld is met ‘de beste kwaliteit langdradige (moerbei) zijde’. Dat moet je lezen als ‘de beste kwaliteit machinaal gelegde zijde’. Daarbij zouden ze dan eigenlijk ook de grade moeten vermelden.
De beste machinaal gelegde zijde heeft grade AAA en hoeft niet doorstikt te worden om toch een goed dekbed te krijgen. Wanneer er wel doorstikking is aangebracht, moet je je afvragen of het wel ‘de beste kwaliteit’ is. En sowieso is handgelegde / handgespreide zijde altijd beter!

Lees ook ons artikel over de kwaliteit van zijde.

Afbeelding van het met de hand spreiden van de moerbeizijde netten

< Terug naar categorie< Terug naar veelgestelde vragenNaar de webwinkel >