Wat is het verschil tussen satijn en zijde?

Het verschil tussen satijn en zijde is zoiets als appels en peren vergelijken. We hebben het over twee heel verschillende dingen.

Zijde is een materiaal, terwijl satijn een manier van weven is. Door die manier van weven voelt de stof gladder dan wanneer er een ‘gewone’ weefmethode is gebruikt. Satijn stoffen zijn meestal van katoen of linnen, maar iedere textielsoort kan in satijnbinding geweven worden. De eerste afbeelding geeft een gewone binding weer. De tweede een satijnbinding.

Gewone binding.
Inslagdraad gaat één op één neer.
Satijnbinding.
Inslagdraad neemt hier 1 op de 4 scheringdraden, dus drie op één neer. Andere verhoudingen zijn ook mogelijk.

Door te weven met een satijnbinding, krijg je een soepeler stof, die aan één kant glimmender is dan de andere kant. Bij jacquard geweven stoffen wordt hier ook gebruik van gemaakt. Een deel van het weefsel is in satijn binding met de gladde kant naar de ‘voorkant’ van de stof, een ander deel heeft die gladde kant naar de ‘achterkant’. Hierdoor krijg je het ingeweven patroon zoals in onze dekbedovertrekken.

Dekbedovertrek van het materiaal zijde, waarbij de ene kant in jacquard geweven patroon, waarbij gebruik wordt gemaakt van een weefmethode met satijnbinding, waardoor glansverschillen ontstaan
Jacquard geweven dekbedovertrek met charmeuse zijden achterkant.

Katoensatijn heeft dus niets te maken met zijde. Katoensatijn is 100% katoen geweven in satijnbinding. Daardoor krijgt het wel een beetje een vergelijkbare glans als zijde en meer soepelheid en dat is dan ook de oorsprong van de naam satijn. Die is afgeleid van het Franse woord satin, wat zachte, glanzende zijden stof betekent.
Zie ook de uitzending van Radar over katoensatijn

Samenvattend is het verschil tussen satijn en zijde: Satijn is een manier van weven. Zijde is een materiaal, maar kan in satijnbinding geweven worden.

< Terug naar categorie< Terug naar veelgestelde vragenNaar de webwinkel >